Wyniki wyszukiwania dla nalewka z suszonych kwiatów czarnego bzu
Artykuły nalewka z suszonych kwiatów czarnego bzu
Wszystkie
Czarny bez to roślina, obok której trudno przejść obojętnie. Można rozpoznać ją po dość intensywnym zapachu i urokliwych białych kwiatach. Nie każd...
Maj to miesiąc, który przyozdabiają nam kwitnące kwiaty bzu. Nie tylko pięknie wyglądają, ale i kryją w sobie prozdrowotne właściwości. Można na pr...
Od zawsze krzew czarnego bzu był uważany za roślinę o nadzwyczajnych właściwościach. Dowiedzione jest naukowo, że wiele jego składników ma istotny...
Kwiaty czarnego bzu kryją w sobie wiele cennych właściwości. Można z nich przygotować prozdrowotny syrop lub ocet. Drugi ze specyfików pomoże przy...
Pięknie pachnące białe, różowe lub fioletowe kwiaty bzu niewątpliwie cieszą oko i kojarzą się z piękną majową pogodą. Niewiele osób jednak wie, że...
Łagodzi stany zapalne, uspokaja serce i wątrobę. Jak przygotować napar z suszonych kwiatów nagietka?
Napary z suszonych ziół i kwiatów to znany od dawien dawna sposób na zadbanie o zdrowie oraz radzenie sobie z wieloma dolegliwościami. Dziś pod lup...
Dbanie o odporność jesienią i zimą jest szczególnie ważne. Chłodne dni oraz kichające i kaszlące osoby wcale nie ułatwiają tego zadania. Warto więc...
Czarny bez to składnik, który wielu osobom kojarzy się z pysznymi przetworami, takimi jak soki, dżemy czy nalewki. Nie każdy jednak zdaje sobie spr...
Pobudzają wyobraźnię, wspaniale pachną i jeszcze lepiej wyglądają. Kwiaty bezsprzecznie są jednymi z najpiękniejszych darów natury, lecz poza walor...
Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w da...
Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigil...
Zupa z suszonych pomidorów z kluseczkami jest nie tylko prosta w przygotowaniu, pyszna w smaku, ale dodatkowo całkowicie bezglutenowa. Poczęstuj ni...
Nalewki to doskonały sposób na rozgrzanie, dlatego chętnie po nie sięgamy zwłaszcza jesienią i zimą. Z czego można je przygotować poza sezonem i o...
Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły.
Domowa nalewka śliwkowa zdecydowanie wygrywa z tą sklepową. Warto wiedzieć, że jej przygotowanie jest bardzo proste - trzeba tylko zachować kilka p...
Kwiaty lipy mają szczególne miejsce w medycynie ludowej, nasze babki i prababki leczyły nią przeziębienia i bóle głowy. Dziś roślina ta jest nieco...
Piwonie nie tylko potrafią cieszyć oko, ale również podniebienie. Te jadalne rośliny mają niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu właściwości. Nie...
Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto ju...
Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu.
Okres poprzedzający święta wielkanocne to czas przygotowań, który w dużej mierze spędzamy w kuchni na gotowaniu i pieczeniu. Wśród potraw, w wielu...
Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy...
Sezon na czarną rzepę trwa, a jak wiadomo, najwięcej witamin czy składników mineralnych posiadają warzywa bezpośrednio po zbiorze. Warto więc skusi...