Wyniki wyszukiwania dla rogale

(33)

Artykuły rogale

Wszystkie

Informacje Najwyższa pora na rogale!

11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze s...

5
Informacje Rogal świętomarciński - słodka tajemnica Poznania

Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich trwa od 1891 roku. Zwyczaj ten rozpoczął się w Poznaniu, jednak z biegiem lat staje się coraz popularniej...

12
Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

20
Informacje „Indyjski piasek” do ciast, rogali i sałatek. W mig zbije wysoki cholesterol!

Biały mak stał się popularny przede wszystkim za sprawą rogali świętomarcińskich, czyli słodkiego wypieku pochodzącego z Wielkopolski. Nie jest on...

8
Informacje Czym są szneki z glancem? Odkryj specjały kuchni wielkopolskiej

Czy wiesz, czym są pyry z gzikiem albo szneki z glancem? To specjały, z których słynie kuchnia wielkopolska. Podczas podróży w tamten region Polski...

15
Informacje 10 ciekawostek o maku

Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności,...

17
Informacje 6 tajemniczych dań polskiej kuchni. Teraz mało kto je zna

Często jest tak, że szybsze w przygotowaniu dania wypierają staropolskie czy tradycyjne potrawy. Młode pokolenia nie znają wielu przepisów, z który...

10
Informacje Gęsina na świętego Marcina. Dlaczego jemy ją 11 listopada?

Od lat Polacy podają ją podczas uroczystego obiedu w Narodowe Święto Niepodległości. Choć kaloryczna, to ma też szereg cennych właściwości. Czy jes...

7
Informacje Pigwa na dziewięć sposobów

Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek,...

92
Konkursy Rozstrzygnięcie konkursu: Najlepsze tradycje kulinarne Twojego regionu

My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potr...

7
Informacje Tłusty, kaloryczny, ale bardzo zdrowy. Maleńkie ziarenka doceniali już starożytni

Co można zrobić z maku? W kuchni najczęściej używa się tego niebieskiego i białego. Odkryj właściwości maku oraz przeciwwskazania do jego spożywani...

18
Informacje Jak dobrze znasz kuchnię polską?

Czy umiesz powiedzieć, co to jest pyra z gzikiem lub maczanka? Wiesz, kiedy przypada Dzień polskiej żywności? Sprawdź swoją wiedzę dotyczącą kuchni...

7
Informacje Gęś czy kaczka? Które mięso jest smaczniejsze i jak je najlepiej przyrządzić?

Gęś czy kaczka? Oto jest pytanie. Które z tych mięs jest zdrowsze i smaczniejsze? Po które sięgać częściej? I przede wszystkim – jak je przyrządzać?

23
Informacje Co podać na niepodległościowy obiad? Te dania zachwyciłyby marszałka Piłsudskiego

Narodowe Święto Niepodległości, które obchodzimy 11 listopada, to okazja do tego, żeby przyjrzeć się naszej historii również od strony kulinarnej....

13
Informacje 7 polskich dań regionalnych, którymi powinniśmy się chwalić na świecie. Najlepsze wytrawne przepisy

Polska kuchnia regionalna ma wiele do zaoferowania, a w każdym województwie kryją się prawdziwe kulinarne perełki. Czy wiesz, jak przygotować karta...

8
Informacje Te słodycze zjesz tylko 1 listopada! Cmentarne przysmaki na Wszystkich Świętych

Wszystkich Świętych to dzień zadumy, podczas którego wspominamy swoich bliskich. Wielu osobom 1 listopada kojarzy się również z czasem dzieciństwa,...

8
Informacje Cebularze lubelskie. Tradycyjny przepis krok po kroku

Jeśli chociaż raz wybierzesz się na Lubelszczyznę, koniecznie musisz spróbować lubelskich cebularzy. Ten tradycyjny przysmak zrobiony jest zaledwie...

13
Informacje 10 numer Magazynu Pyszne już w dystrybucji

W najnowszym wydaniu magazynu PYSZNE rozpływamy się nad zaletami gruszki, a dania z gruszkami rozpływają się w naszych ustach. Jabłko musiało ustąp...

1
Informacje Twaróg ze śmietaną, czyli dobry poznański gzik!

Gzik to jeden ze specjałów, z których słynie Wielkopolska. Twaróg wymieszany ze śmietanką, cebulą i szczypiorkiem to smak dzieciństwa wielu Polaków...

1
Informacje Domowe trunki

Stary barek ze skrzypiącymi drzwiczkami, zamykany na klucz, a w środku karafka z grubego szkła i zestaw malutkich kieliszeczków. Charakterystyczny...

8
Informacje Pięć ciast regionalnych, które warto spróbować!

Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca...

2
Informacje Najlepsze kujawskie specjały. Jakich regionalnych dań warto spróbować?

Szukasz miejsca na urlop w Polsce, w którym można odpocząć na łonie natury? Odwiedź Kujawy – zachwyć się pięknem tamtejszych krajobrazów i poznaj...

5
1
z
2