Co przygotować na 18. urodziny w domu? Oryginalne dania, słodkie i słone przekąski

Osiemnaste urodziny to wyjątkowy dzień, do którego warto się odpowiednio przygotować. Jeśli planujesz domową imprezę dla siebie lub bliskiej osoby, już wcześniej musisz opracować stosowny jadłospis. Co przygotować na 18. urodziny w domu, żeby było nie tylko smacznie, ale i oryginalnie?

Co zaserwować na 18-stce? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wejście w dorosłość to jeden z najważniejszych momentów w życiu, dlatego tak wiele osób celebruje go w mniej lub bardziej huczny sposób. Planujesz przyjęcie w domu w gronie najbliższych? Taka forma imprezy również może być wyjątkowa, jeśli odpowiednio ją przygotujesz i zadbasz o wszystkie detale. Pamiętaj, że kluczową rolę odgrywają tutaj nie tylko dekoracje, muzyczna oprawa czy wieczorna kreacja, ale również – a może nawet przede wszystkim – dania, które uwzględnisz w imprezowym menu. Dowiedz się, co przygotować na 18. urodziny w domu, żeby sprostać oczekiwaniom wszystkich gości.  

 Sprawdź także: Dania na upalne dni. Co jeść podczas upałów, a czego unikać jak ognia?

Co przygotować na 18. urodziny w domu – ciepłe dania  

Zupy, dania mięsne, owoce morza, ryby, a może opcje wegetariańskie? Warto postawić na jak największą różnorodność, żeby każdy znalazł na stole coś dla siebie. Poniżej znajdziesz pomysły na ciepłe potrawy, które wyróżniają się nie tylko atrakcyjnym smakiem, ale również dużą uniwersalnością. 

Zupa krem z białych warzyw  

Na początek imprezy warto zaserwować coś lekkiego, np. zupę. Jeśli chcesz odejść od klasyki i postawić na coś bardziej oryginalnego niż rosół, przygotuj smaczną i aromatyczną zupę krem. Jest ona na tyle pożywna, że już jej niewielka porcja wystarczy do zaspokojenia niewielkiego głodu. Do jej przyrządzenia potrzebujesz czosnku, cebuli, masła, pora, pietruszki, ziemniaków, kalafiora, ciecierzycy z puszki, bulionu, mleka, śmietany kremówki, selera, startego imbiru, białego pieprzu oraz mielonej gałki muszkatołowej. Jeśli masz dostęp do białych szparagów, możesz sięgnąć również po ten składnik.  

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle w większym garnku, po czym dodaj do niej plasterki białej części pora oraz starty czosnek. Po chwilowej obróbce termicznej dorzuć różyczki kalafiora oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Smaż je przez około dwie minuty, cały czas mieszając. Dodaj do garnka gorący bulion, ciecierzycę wraz z zalewą oraz przyprawy – zagotuj całość na większym ogniu. Zmniejsz nieco moc palnika, przykryj garnek i kontynuuj gotowanie przez 15 minut. Pod koniec dolej śmietankę i mleko, po czym zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Gotową zupę możesz podawać z grzankami lub podsmażonym boczkiem.  

Zapiekany makaron z kurczakiem 

Skoro w twoim menu znalazło się miejsce na zupę, warto pomyśleć również o drugim daniu. Dobrze jest postawić na coś uniwersalnego, na przykład zapiekany makaron z kurczakiem. Oczywiście w razie potrzeby możesz dowolnie zmodyfikować swój przepis. Aby zaserwować makaron w tej postaci, musisz zaopatrzyć się w filety z kurczaka, makaron muszle, paprykę, cebulę, przyprawę gyros, krojone pomidory z puszki, ciecierzycę oraz mozzarellę.  

Oczyść i pokrój mięso w kostkę, a następnie natrzyj je przyprawą do gyrosa i odstaw na bok. Ugotuj makaron al dente, a po odcedzeniu wrzuć go z powrotem do garnka, wymieszaj z oliwą z oliwek i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wlej na patelnię oliwę z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Po jakimś czasie dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i smaż całość przez trzy minuty. Po upływie tego czasu przełóż zawartość patelni na talerz i podsmaż na niej kurczaka. Dodaj ugotowaną ciecierzycę oraz pomidory i zagotuj. Na koniec wrzuć na patelnię wcześniej podsmażoną cebulę i paprykę. Całość wymieszaj. Powstały farsz nanieś na makaron, zakryj naczynie folią aluminiową i piecz danie przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię, oprósz makaron startym serem i kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut.  

Zapiekanki à la pizza 

Zapiekanki à la pizza to przysmak, który na pewno przypadnie do gustu młodszym gościom. Chociaż ci starsi na pewno również będą zajadać się nimi ze smakiem. Powstają one z takich składników jak bagietki, mozzarella, oliwa z oliwek, szynka parmeńska, świeża bazylia, czosnek, suszone oregano, passata pomidorowa oraz sól i pieprz.  

Realizację przepisu rozpocznij od przygotowania sosu pomidorowego. W tym celu wlej do garnka nieco oliwy i podsmaż na niej tarty czosnek. Dodaj passatę pomidorową, listki bazylii, sól i pieprz oraz oregano i całość zagotuj. Przekrój bagietkę na pół i każdą z połówek skrop oliwą z oliwek, a następnie posmaruj sosem pomidorowym. Ułóż na nich pozostałe składniki, tj. kawałki mozzarelli i szynki oraz bazylię. Rozłóż bagietki na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na siedem-osiem minut.  

Menu na 18. urodziny w domu – słodkie i słone przekąski 

Impreza urodzinowa często trwa do późnych godzin nocnych, dlatego warto zadbać również o przekąski, po które goście będą mogli sięgnąć w każdej chwili. W menu na 18. urodziny w domu powinieneś uwzględnić przysmaki zarówno na słodko, jak i na słono. 

Piętrowe kanapki z chleba tostowego 

To przysmak, który możesz przygotować z dowolnych składników. Piętrowe kanapki z chleba tostowego są doskonałym wyborem na imprezę, będziesz potrzebować m.in. szynki z indyka, sera cheddar, pomidorków koktajlowych, sałaty, masła, bekonu oraz majonezu i musztardy. Posmaruj kromki chleba mieszanką musztardy i majonezu, ułóż na nich plasterki sera oraz szynki i przykryj je drugą kromką. Posmaruj wierzch pieczywa kolejną porcją „sosu” i umieść na nim sałatę, bekon oraz pomidora. Na koniec połóż trzecią kromkę i przekrój kanapki w poprzek, żeby powstały z nich trójkąty. W każdy z nich wbij patyczek do szaszłyków.  

Pieczona ciecierzyca  

Na twojej imprezie urodzinowej nie może zabraknąć przysmaków, które można sobie po prostu pochrupać. Oczywiście możesz wsypać do miski chipsy lub popcorn, ale warto zaskoczyć swoich gości i zaserwować im coś niebanalnego, np. chrupiącą pieczoną ciecierzycę. Poza głównym produktem do jej przyrządzenia potrzebujesz oliwy z oliwek, słodkiej, ostrej i wędzonej papryki, czosnku, pieprzu oraz oregano. Odcedź ciecierzycę z zalewy, umieść ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawami, po czym zanurz w niej upieczoną ciecierzycę. Wstaw przekąskę ponownie do piekarnika i piecz przez 15 minut. Gotowe „chrupki” możesz przesypać do niewielkich plastikowych kubeczków.  

Muffiny z borówkami 

Co przygotować na 18. urodziny w domu, jeśli chodzi o desery? Na pewno świetnie sprawdzą się tutaj muffiny, np. te z borówkami. Wyczarujesz je z takich produktów jak mąka pszenna, proszek do pieczenia, borówki amerykańskie, cukier, masło, jajko, mleko, sól oraz aromat waniliowy. Umieść w misce wszystkie sypkie składniki i wymieszaj. Do oddzielnej miski dodaj mleko, roztopione masło oraz jajka, połącz ze sobą składniki z obydwu naczyń i delikatnie wymieszaj. Dorzuć do masy borówki i przelej ją do foremek na muffiny. Piecz babeczki przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.  

Mini serniczki z truskawkami 

Kolejną idealną opcją na deser, którą możesz podać swoim gościom, są mini serniczki z truskawkami. Powstają one ze zmielonego twarogu, mąki pszennej, cukru, ciasteczek owsianych, białek jaj oraz truskawek. Jedyne, co musisz zrobić, to wymieszać twaróg z cukrem, mąką i białkiem, a następnie przelać masę do papilotek wyłożonych pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Na koniec dodaj do nich po połówce truskawki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Po chwili zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz serniczki przez około 25 minut. 

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 19

15 min
0
Dania główne Zrazy schabowe

U mnie w domu bardzo często lądują na stole różnego rodzaju rolady, zrazy jak...

Odsłon: 4083

30 min
22

Polecane artykuły

Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

7
Informacje Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę...

5
Informacje Sałatka bogini to samo zdrowie. Jedz podczas diety, gdy chcesz obniżyć cukier i zadbać o piękną skórę

Sałatki i surówki to nieodłączny element zdrowej diety, również tej odchudzającej. Regularne jedzenie warzywnych dań nie tylko korzystnie wpływa na...

4