Odp. dania do zamrażania :)
Dodane przez perpetuum w: Tylko o kuchni
02 października 2012
Zamrażam dania tak zwane garmażeryjne, czyli bigos, leczo, fasolkę po bretońsku, chili con carne i tym podobne jednogarnkowce. Gotuje te przysmaki w sporym garnku i to co nie zjemy w "pierwszym rzucie" mrożę. Po ostudzeniu pakuję w woreczki szczelnie zamykam i do zamrażarki. Pakowane w woreczki zajmują mniej miejsca, wypuszczam z takich pakuneczków powietrze, rozpłaszczam delikatnie, zawiązuję szczelnie i mrożę. Taka mrożonka może poleżeć dość długo w zamrażalniku a po podgrzaniu nie traci walorów smakowych
Odp. pierwsze urodzinki mojego synka
Dodane przez Mole3 w: Tylko o kuchni
06 stycznia 2010
Dla mnie to też bardzo ważne, by w takie dni jednak pobyć z gośćmi, a nie w roli kuriera między kuchnią a pokojem. Pomysł Kuchnihanny jest świetny. Faktycznie - mały torcik dla brzdąca, a dla gości coś do zjedzenia (nie wypaćkania :)). Poza tym sałatki wg mnie są podstawą - jeśli wśród gości będą dzieci, to obowiązkowo owocowa, choć dorośli też bardzo ją lubią. Jeśli impreza ma być dłuższa, to na początek coś ciepłego, jednogarnkowego - leczo, strogonov itp. Reszta to samoobsługa - właśnie sałatki, wędliny, sery, pieczywo, sos i owoce. Bawcie się dobrze! I oczywiście najlepszości dla Synka. :)
ciekawe lokale
Dodane przez emotikon w: Tylko o kuchni
22 kwietnia 2010
Jest wątek o kucharzach to i o lokalach być powinien :) Gdzie warto zjeść i doświadczyć nowych kulinarnych odkryć? Albo żeby było po prostu smacznie? Ja osobiście jako zwolenniki piekielnego jedzonka uwielbiam kuchnię węgierską. W tej materii sprawdza się Borpince-już wiele lat działająca restauracja z iście węgierskim menu. Pyszne są zupy i to nie tylko tradycyjna gulaszowa. Nauczyłam się po wizytach tam robić specyficzną zupę z pieczarkami, albo zupę z estragonem. Polędwiczki wieprzowe z pikantnym leczo jeszcze tak dobrze jak oni nie robie ale z czasem,... :)
Odp. kotlet sojowy
Dodane przez biancorossa w: Tylko o kuchni
08 lipca 2010
Mój chlopak jest wegetarianinem,więc b.często jemy kotlety sojowe.Gotujemy je w rosołku z kostki warzywnej,mocno przyprawionym pieprzem,papryczką,tak by nie były monotonne w smaku.Tak podgotowane obsmażam jak steki,panieruję i smażę jak kotlety,albo podduszam z pieczarkami.Pokrojone w paseczki wrzucam do leczo, albo robię domowe "kebaby"-kładę podsmażone na naleśniku z dużą ilością surówki i sosem czosnkowym.Układam na wierzchu pizzy.Czasem gotujemy flaczki sojowe,podgotowane kotleciki kroję w paski i gotuję w rosole warzywnym z dużą ilością marchewki ,pietruszki i selera,mocno przyprawiając papryczką i majerankiem.
Pleśń (?) po pasteryzacji
Dodane przez Annuar w: Tylko o kuchni
10 sierpnia 2011
Witam. Robiłam ostatnio leczo: ciepłe włożyłam do słoików, pozakręcałam (słoiki i nakrętki były suche), potem do garnka, od zagotowania gotowałam ok.20 minut. zaraz potem wyjęłam, odwróciłam do góry dnem na całą noc, nic nie przeciekało. A po 4 dniach patrzę, że w słoikach (na razie w 3 na 5) pojawiła się naokoło biała smuga i jakby śladowy "meszek". Czy to znaczy, że moja praca poszła na marne ;( ? Co mogłam zrobić źle ?
Jakie potrawy mozna wekowac.
Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni
30 marca 2011
Kochani potrzebuje pomyslu na potrawy,ktore mozna trzymac przez jakis czas w sloikach.Kiedys za studenckich czasow mama robila mi do sloikow fasolke po bretonsku,bigos i pasztet domowy.Ale chcialabym wiedziec czy probowalyscie cos jeszcze przygotowywac do sloikow,chodzi o to zeby mozna bylo go otworzyc i zjesc...w czasie gdy np.brakuje czasu na gotowanie z jakiegos powodu.
Moja znajoma robi tez rewelacyjne leczo z grzybow i papryki,ale to raczej jako dodatek bym traktowala...
Mam tez pytanie jak to przechowywac,czy w lodowce czy mozna poza nia.
Odp. parapetówka
Dodane przez mrsgabka111 w: Tylko o kuchni
12 listopada 2010
kuchnie urzadzona mam, dom jest odmalowany wiec pisanie po scianach odpada,dania typu gulasz tez odpadaja tak jak wczesniej juz pisalam nie mam wystarczajaco duzo talerzy aby podac wszystkim jednoczesnie a czekac az ktos skonczy myc talerze i podawac drugim to troche niezbyt uprzejme wiec postanowilismy pozostac przy papierowych talerzykach, a gulasz podany na cieplo czy leczo mogłby narobic tylko plam na ubraniach gosci, chyba ze udaloby mi sie kupic plastikowe talerzyki ale jeszcze takich u siebie w miescie nie spotkalam nic bede szukac a poki co prosze o wiecej propozycji
Odp. urodziny
Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni
29 listopada 2010
Chili con carne i do tego tortille swojej roboty... Albo leczo z kiełbaską. Chyba, że będą wegetarianie, to wtedy warzywne. Najlepiej coś, co można zrobić wcześniej i odgrzać. Ja w ten weekend byłam na urodzinach koleżanki, która jako że niedawno wróciła z Indii, zaserwowała nam tradycyjne indyjskie dania - było pysznie i oryginalnie :) Można więc ustalić sobie jakąś tematykę swoich potraw i wszystkie przygotować pod kątem np. pochodzenia z danego kraju :)
Odp. co było/będzie u Was na obiad? :))
Dodane przez sereberko80 w: Tylko o kuchni
18 lipca 2014
wrrrrrrr nie zrobiłam kopiuj - wklej i znowu długaśnego posta mi zeżarło :((( czyżby znowu się zaczeło?? pisze jeszcze raz :/
nie zaglądam tutaj ostatnio zbyt czesto z tego samego powodu co Ewka. Od poniedziałku zaczynam urlop (hurraaaaa!!! :-D) więc roboty mnóóóstwo, trzeba wyjść na czysto. W domu też ciągle coś do zrobienia i dodatkowych zadań przybyło, a że ostatnio brakuje mi mocy, to wszystko robię trzy razy wolniej :-). Może wieczorem uda mi się wstawić sernik z malinami, który wczoraj robiłam :-). Obiady ostatnio też "na szybko" - leczo, zupy, nalesniki. Pozdrowionka i miłego, słonecznego dnia życzę :-)