13 sierpnia 2012
U mnie również w tym roku szaleństwo z cukinią.
Tez zrobiłam leczo ale mam pytanie - autorko - zapewne pasteryzowałaś je, jak długo będą one możliwe do zjedzenia? Ja pasteryzowałam 20 minut słoiki, nie wiem czy to nie za krótko i jak długo będą trwałe.
A co do cukinii to zrobiłam jeszcze:
- dżem cytrynowy i pomarańczowy z cukinii (pierwszy raz ale jest naprawdę dobry),
- cukinię w takiej zalewie na pół słodko jak robię ogórki konserwowe,
- cukinię w kostkę w zalewie curry,
- cukinię po rzymsku (ale to dopiero będę robić bo chwilowo cukinii brakło!) tj. w zalewie z octem i liśćmi pietruszki i selera, ale to dość podobny pomysł do tej na pół-słodko,
- sałatkę zimową z cukinii i marchwi oraz drugą sałatkę taką kombinowaną z cukinii, papryki, pomidorów i cebuli,
- przecier z cukinii (do niego się daje główkę czosnku, 3 papryki itp) przepisy w necie są, a ten przecier jest dobry nawet do smarowania wędlinek,
- konfiturę z cukinii i jabłek (dobra i do ciasta i do mięsa).
Widziałam też przepis na bigos z cukinii do słoików ale jeszcze go nie robiłam.
Z takich przepisów na co dzień na obiad, które już wypróbowałam polecam:
- cukinie faszerowane mięsem mielonym i kurczakiem z czosnkiem, cebulką i pomidorkiem, zapieczone z żółtym serem i polane sosem czosnkowym (takie w formie łódek)
- placki, które się robi tak jak ziemniaczane tylko zamiast ziemniaków dać tartą cukinię. ważne jest żeby posolić dopiero przed położeniem na patelnię bo bardzo sok puszcza,
- placki z cukinii: ok. 1 cm plastry cukinii w jajko i bułkę smażymy na oleju, a na koniec na wierzch każdego plaska kładziemy przesmażone utarte pieczarki z czerwoną papryką w kostkę, posypujemy żółtym serem i jak się rozpuści - gotowe. na wierzch sos czosnkowy, ewentualnie ziołowe jak ktoś nie lubi.
Na razie mam tyle, czekam na kolejne cukinie i na dźemy - mojej córki bardzo posmakowały.