Odp. Nowości w smakerze!
Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni
21 grudnia 2013
cytrusek
Zgłoś nadużycie
Odp. Nowości w smakerze!
kilka minut temu
Nie tylko Wilk2, ocet, oliwer ,kamasutra ,obserwator, mufinka..... Redakcja powinna zając się tym tematem.
czas najwyż szy by sie tym zajęła,lecz to przerasta redakcję.
Odp. Kuchnia w Belfaście??
Dodane przez SnowGirl w: Tylko o kuchni
25 kwietnia 2010
Ja juz wrocilam z Irlandii ale poludniowej, gdzie bylam 1,5 roku-ale mysle ze kuchnie maja podobne-chociaz wiadomo ze polnocna bardziej angielska. Pracujac w restauracji jako kelnerka zobaczylam ze Irlandczycy wszystko jedza z octem (blee-wszedzie unosil sie zapach octu)-tam oprocz tego ze na stolach stal pieprz i sol to jeszcze ten ocet a oni nim WSZYSTKO polewali- w wiekszym miescie jakos tego nie zauwazylam za bardzo ale w mniejszych strasznie starsi irlandczycy tak maja. Poza tym chipsy maja tez z octem wiec cos jednak musi w tym byc:) Pozniej troche na budowie przebywalam to w stolowkach krolowaly na sniadanie kanapki z sadzonymi jajkami i kielbaskami-tluste strasznie, do kanapek dodaja chipsy tez. Na obiad glownie gulasz roznego rodzaju i zapiekany z ziemniakami, z zup pamietam cebulowa najbardziej. Tak jak napisala osoba przede mna- mozna to wszystko znalezc zamrozone w sklepach i w mikrofalowce zrobic sobie obiad w domu za 2€ :) Taniej i szybciej wychodzi kupic gotowy niz przyrzadzic samemu chociaz "polska ogorkowa" tez czasami gotowalam:)
Pozdrawiam i zycze milego pobytu- tez bym sobie pojechala z checia.... :)
Odp. Nowości w smakerze!
Dodane przez GREGORHSPEED w: Tylko o kuchni
21 grudnia 2013
cytrus zniknął udziec odpowiada?!? może ocet to też ty?!?
Odp. Nowości w smakerze!
Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni
21 grudnia 2013
Nie jestem ani ocet ani oliwer-winny. Ani udziec.
Odp. Ryba w słoiku???
Dodane przez olina102 w: Tylko o kuchni
04 sierpnia 2011
1 kg matiasów, niesolonych, pstrąg też bardzo dobry. Panierka; knorr czerwony ( do mięsa,drobiu, dziczyzny i ryb, taki w czerwonym opakowaniu) plus bułka tarta-pół na pół i trochę mielonego pieprzu. Wymieszaj w misce. Zalewa ( zrób 2-3 porcje, bo ryba " pije"; 2 szklanki wody zimnej, 1 szkl. octu 5%, cukier do smaku,papryka mielona słodka dla koloru, 2-3 listki laurowe,4 ziela angielskie, 4 łyżki oliwy. Zagrzać zalewę i ostudzić, do zalewy dodać cebulę pokrojoną w koła i obgotowaną. Rybę umyć, namoczyć na 5 min w wodzie z 2-3 łyżkami octu. Panierować ( jajo,mąka,jajo, panierka j.w. i usmażyć. Do słoików i zalewaj. No i zamykaj. Pyszności. Zaraz sama zrobię. Mieszkam nad morzem więc mam świeżego śledzia. Ale robiłam z pstrągiem i też dobry. Pozdro
Odp. Ryba w słoiku???
Dodane przez babciaaneczka w: Tylko o kuchni
04 sierpnia 2011
U mnie ryba w słoiku to specjalny rytuał powigilijny. Na Wigilię smażę za dużo karpia,oczywiście klasycznie tylko w mące.
Na drugi dzień to, co zostało, wkładam do słoików, dodaję pokrojoną w krążki cebulę, zalewam gorącą zalewą /3 szkl.
wody, 1 szkl.octu 10 %, sól, pieprz, ziele ang. liść laurowy/ . Tak przyrządzony karp ma swoich amatorów w Sylwestra
i w Nowy Rok.Oczywiście postałby dłużej, ale mu nie dadzą.
Odp. Nowości w smakerze!
Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni
21 grudnia 2013
cytrusek a ty kto? dopiero zalogowany a taki obznajmiony we wszystkim? moze następny ocet albo kacperka? hehehe
Odp. Nowości w smakerze!
Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni
21 grudnia 2013
Nie tylko Wilk2, ocet, oliwer ,kamasutra ,obserwator, mufinka..... Redakcja powinna zając się tym tematem.
Odp. Nowości w smakerze!
Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni
02 stycznia 2014
eśli chodzi o nadużycie to wszyscy wiedzą....z pewnością wilk2 jest jednym z moderatorów albo...bo wpisy znikają a jak się da zgłoś nadużycie ...nic z tego,,,więc wychodzi Wilk2 i Udziec...
Ciekawe? 5 Kto głosował? Odpowiedz
ocet-winny
Odp. Nowości w smakerze!
21 grudnia 2013
Gregor, daj sobie spokój z tym elementem, bo to walka z wiatrakami. Teraz cytrusek -obrońca parówy się pojawił.Pewnie z tego samego ip:DDD
Goramarcina jak się pojawiam to 2-krotnie a teraz 3 krotnie...nie jestem madralą tylko szkoda,że tak tutaj jest!
Odp. czosnek w pikantnej zalewie
Dodane przez natasza w: Tylko o kuchni
05 stycznia 2010
przepis na na słoik 0,5 litrowy
10 średnich głowek czosnku dzielimy na ząbki (ważne muszą być suche i zdrowe - nie chodzi mi o to że czosnek ma być wysuszony) obieramy
suche gałązki tymianku -wysuszone - nie mogą być mokre ani świeże
5 papryczek chilli - bardzo ostrych
ziele angielski 2-3 ziarenka
liść laurowy
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
wszystko wsadzamy do SUCHEGO ,czystego słoika najpierwwszystkie przyprawy - czosnek układam tak jak ogórki do kiszenia - dość ciasno- zalewam oliwą i odstawiam na dwa tygodnie w szafce kuchennej
Czosnek fantastycznie przechodzi chilli - a oliwa chociaż ostra świetnie nadaje się do sałatek
Czosnek marynowany w occie
2 szklanki wody
pół szklanki octu 10%
2 -3 łyżki cukru
ziele angielskie
1łyżka soli - najlepiej jak dodamy sami dla siebie do smaku
liść laurowy
10 -12 główek czosnku
Zalewę zagotowujemy
czosnek obieramy , układamy w słoiczkach
zalewamy zalewą , mocno zakręcamy - pzteryzujemy w zależności od wielkości słoiczków 7-10 minut
pozdrawiam - i o co tyle szumu ???