08 kwietnia 2013
Ja robię galantynę według tego przepisu,jest smaczna a dodany koperek daje jej niepowtarzalny smak.https://smaker.pl/przepisy/dania-z-drobiu/drobiowa-galantyna,53207
08 kwietnia 2013
Ja robię galantynę według tego przepisu,jest smaczna a dodany koperek daje jej niepowtarzalny smak.https://smaker.pl/przepisy/dania-z-drobiu/drobiowa-galantyna,53207
08 kwietnia 2013
Czy ktoś wie jak dokładnie zrobić galantynę? Szczególnie zależy mi na zdjęciach usuwania kości z kurczaka.
Dziękuję za pomoc.
Magnolia
08 kwietnia 2013
http://www.youtube.com/watch?v=Z_F5hvCeveo
08 kwietnia 2013
pięknie dziękuję!
14 grudnia 2013
Teraz jest świąteczna wersja: http://youtu.be/XRAaAMq0lGg reklamy.
w każdym razie jeden z najbardziej dostępnych w sklepach serów a przy tym w dobrej cenie i nawet smaczny. salami szczególnie.
28 września 2011
Cześć.
Jestem mamą Mateuszka,który 2 świeczki na torcie rewelacyjnie zdmuchnął 21.09.Przygotowałam przyjęcie urodzinowe sama (z pomocą męża) dla 17 osób dorosłych i 3 dzieciaków.Świetnie sprawdziła się galantyna z kurczaka,którą mój synek uwielbia.Tym razem przygotowałam "zimne nóżki" w pojemniczkach po danonkach.Ułożyłam składniki warstwowo: 1.starta marchewka 2.drobno pokrojone mięsko 3.zielony groszek.Na koniec zalałam żelatyną.Po wyjęciu wygląda imponująco i kolorowo-zachęca i dużych i małych.Przygotowałam je we czwartek,zatem w sobotę pozostało mi tylko wyjąć przystawkę z lodówki i ułożyć na półmisku z sałatą.Polecam również smaczną,łatwą w przygotowaniu przystawkę,nie drogą i również można wykonać ją dużo wcześniej.Ugotowane i ostudzone brokuły rozkładam na różyczki,kroję pomidory i ugotowane na twardo jaja w ósemki.Układam wszystko w tzw.artystycznym bałaganie w niskim,żaroodpornym,przezroczystym naczyniu.A tuż przed przyjściem gości polewam sosem czosnkowym.Śmietana,łyżka majonezu i kilka ząbków wyciśniętego czosnku.Na urodziny Mateuszka zrobiłam wersja light dla dzieci.Bez czosnku,a wierzch posypałam szczypiorkiem.Kolorowe danie zniknęło w 5 minut...
Mam nadzieję,że choć troszkę podpowiedziałam.Życzę smacznego,udanego przyjęcia i wszystkiego najlepszego dla Jubilata.
08 listopada 2011
Wszystko zależy od tego co Ty chcesz podać swoim gościom. W naszej tradycji obecnie przyjęcie komunijne niewiele odbiega od przyjecia weselnego. Z tą różnicą, że ilość dań goracych jest mniejsza. Ale i to nie zawsze. Robiłam już komunie na 200 osób, trwające do rana następnego dnia. Najbardziej jednak tradycyjne ( no może najbardziej doceniane przez gości) menu to rosołek i flaki, kotlet schabowy z pieczarkami i roladki z piersi kurczaka z serem żółtym lub innym nadzieniem wedle twego uznania do tego bukiet surówek około 3 różnych. Sałatki przynajmniej trzy, nawet takie najprostrze np. tradycyjna warzywna; druga: ryż, kukurydza, ananas, cebulki marynowane, majonez; i trzecia: groszek, kukurydza, czerwona fasola, parówki,majonez; nie polecam robienia sałatki greckiej bo może i efektownie wygląda ale nie jest tak naprawdę chodliwa i szybko traci swój świeży wygląd. Oczywiście jaja pod różną postacią. Bardzo wystawnie będzie wyglądać galantyna w galarecie i prosty schab po warszawsku lub ozorki w galarecie. Do tego różne marynaty i wędliny i sery żółte. Można też zrobić osobne półmiski z mięsami pieczonymi i domowymi pasztetami, nie koniecznie muszą one być tylko mięsne. Jeśli planujesz drugie danie gorące proponuję karkówkę w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi. Ciasta 3-4 najlepiej oczywiście domowe. Rózne owoce i inne słodkości. I oczywiście gwóźdź programu TORT. Mogłabym tu pisać i pisać, ale tak naprawdę nie wiem czego oczekujesz.
14 listopada 2009
Hej Slazaczki szukam przepisu na swiateczna SIEMIENIOTKE ( to jest zupa na slasku gotowana na wigilie z konopji)
28 marca 2012
cześć panka - chcę dotrzymać ci towarzystwa ,bo coś ty pusto dzisiaj na tym burzliwym,ale ciekawym watku.
Co myslisz o tym konkursie smakerowym na świąteczną dekorację z rzerzuchy ?
03 grudnia 2014
Cieszę się,że napisałaś Zazula1 na temat. Ciekawa byłam kto to zrobi, bo mało kto na forum Smakera to robi:)))) Masz rację oby takich świąt w rodzinnym gronie było jak najwięcej.Bardzo lubię taką rodzinną atmosferę świąteczną.
Na skróty