10 stycznia 2012
czy płatki owsiane trzeba przed zagotowaniem moczyć, płukać?
10 stycznia 2012
czy płatki owsiane trzeba przed zagotowaniem moczyć, płukać?
05 sierpnia 2014
polecam te, są chrupiące, tyle, że kakaowe :-) https://smaker.pl/przepis-czekoladowe-ciastka-owsiane-z-migdalami,51669.html
10 stycznia 2012
Ja kupuję płatki owsiane tzw. błyskawiczne, które zalewa się gorącym mlekiem, odstawia na kilka minut i są gotowe do jedzenia. Pozdrawiam
19 września 2014
Dzięki za przepis,właśnie czegoś podobnego szukałam wcześniej a nie mogłam znaleźć. Same ciasteczka owsiane s w smaku średnie,nie każdemu przypadną do gustu,z dodatkiem kakao powinny być zdecydowanie lepsze.
30 lipca 2014
Na Smakerze jest sporo przepisów na ciasteczka owsiane (z płatkami, otrębami, orkiszem itp.) Wypróbowałam dwa z nich, ale ciasteczka wyszły mi jakieś miękkie i lekko "gumowate". Chciałabym uzyskać lekko twarde, kruche i chrupiące. Może ktoś z Was może mi polecić sprawdzony przepis?
13 stycznia 2012
Ja jestem w centrum odch. dr.dietetyk zalecaja mi platki na sniadanie;200ml mleko,3 lyzki platkow owsianych.1/2 jablko ,rodzynki,figi,slonecznik,banan.Gotuje 2min platki owsiane gorskie,na talerz tarkuje jablko+rodzynki i zmieniam aby mi sie nie znudzilo .Takie sniadanie trzyma mnie do poludnia,miedzy jest kawa.Pozbylam sie opony na brzuchu,bo dziala takie sniadanie na zasadzie miotly w jelitach wymiata nie ma zaparc.A do obiadu nie czuje glodu polecam- wyprobowalam! ! !
13 stycznia 2012
Witam wszystkich smakowiczów!!!
Ja codziennie rano jadam płatki owsiane górskie, a przyrządzam je w taki sposób: go garnuszka wsypuję dużą garść płatków i zalewam je przegotowaną gorącą wodą, odrobinę solę i dodaję kawałeczek masła, to wszystko podgrzewam do zagotowannia i dodaję owoce jakie sobie danego dnia wymyślam- może to być banan, jabło albo mrożona sliweczka, bardzo smakuje mi z dynią. Nie zalewam mlekiem, bo takich nie lubię.
30 lipca 2014
U mnie zagościły ciasteczka wg.tego przepisu :
https://smaker.pl/przepis-owsiane-ciasteczka-sniadaniowe,107608.html
Trochę go udoskonaliłam tym,że masę wykładam na blachę,mocno ugniatam a po upieczeniu kroję na małe kawałki.Z braku owoców goji zwiększyłam ilość rodzynek i żurawiny,dodałam też orzechy nerkowce i laskowe.Ciasteczka są chrupiące a przetrzymuję je w tekturowym pudełku,czasem oblewam je czekoladą.
12 stycznia 2012
Mieszkam w USA i tutaj platki owsiane sa dla osob starszych na pierwszym miejscu.Bardzo sie zdziwilam gdy zobaczylam w restauracji jak gotuja.Otoz nie na mleku jak my w Polsce to robimy tylko na wodzie aby po ugotowaniu dodac dopiero mleko.Mimo mego sceptycznego podejscia do tego kucharzenia bardzo mi to teraz odpowiada,dodaje mleko,rodzynki czy banany i sniadanko super.Dzieci tez to uwielbiaja..
10 stycznia 2012
Bardzo lubię płatki owsiane i często je robię. Może mój sposób ich przygotowania nie jest szczególnie wyszukany, ale mi takie smakują najbardziej. Na dwie osoby: 5-6 łyżek stołowych płatków, pół litra wrzątku z czajnika, trochę soli. Wszystko zagotowuję do lekkiego zgęstnienia, dodaję mleko, słodzę i papu. No i to cała filozofia:) Najbardziej lubię najzwyklejsze płatki górskie, najtańsze (chyba 2 zł z groszami za torebkę 0,5 kg), takie z plewami , nieoczyszczone i jak najmniej przetworzone. Takie sobie wiejskie, przaśne jedzonko, ale jakie PYSZNE :))
Na skróty