Odp. SAŁATKA Z PIECZAREK!!!
Dodane przez imara w: Tylko o kuchni
13 grudnia 2008
Moja sałatka z pieczarkami jest równie prosta:!kg pieczarek,kto chce obiera a kto lubi nie obrane gotuje w osolonej wodzie ,po ostudzeniu pieczarki kroimy w grubą kostkę ,w taką samą grubą kostkę kroimy 3-4 ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki,dodajemy nie mniej niż dwa pęczki pokrojonego szczypiorku z cebulką i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majonezem,ale nie za dużo .
Odp. Sałatka z grejpfrutów
Dodane przez fiona60 w: Tylko o kuchni
14 stycznia 2010
Ta sałatka to jeden wielki bałagan. Czy ktoś miał odwagę ją zjeść?
SAŁATKA Z PIECZAREK!!!
Dodane przez magdzior w: Tylko o kuchni
09 grudnia 2008
Witam!
Ja znam tylko jeden przepis na sałatkę z pieczarek, z jajkiem, cebulą i majonezem. Macie Państwo inne pomysły?
sałatka z prawdziwkami
Dodane przez orchidea2101 w: Tylko o kuchni
30 grudnia 2009
Witam!
Czy ktoś z forumowiczów / forumowiczek zna może przepis na sałatkę ze smażonymi prawdziwkami? Mam mnóstwo mrożonych prawdziwków i chciałabym je wykorzystać do jakiejś sałatki na Sylwestra, ale niestety nie znam żadnego przepisu. Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam serdecznie
sałatka z pieczarek
Dodane przez qchareczka w: Tylko o kuchni
29 września 2010
szukam przepisu na sałatkę z pieczarek, cebuli, papryki i nie pamiętam co tam jeszcze było, smakowało wybornie, czy ktoś z Was robi coś w tym styku w słoiki na zimę?? bardzo dzięki za przepisy
Odp. sałatka z prawdziwkami
Dodane przez annawk w: Tylko o kuchni
30 grudnia 2009
wydaje mi się , że najlepsza byłaby taka ziemniaczana sałatka: ziemniaki gotowane, kalafior gotowany, smażone prawdziwki, ogórek konserwowy, marchew gotowana, groszek, sos majonezowy i dużo zieleniny. Dla mnie takie połączenie jest super
Sałatka z grejpfrutów
Dodane przez Mariusz252 w: Tylko o kuchni
11 stycznia 2010
Ostatnio na blogu Paclana "HistorieKuchenne" trafiłem na rewelacyjny przepis.
Do głowy by mi nie przyszło, że w ogóle istnieje taka sałatka. Przyrządziłem ją dla mojej dziewczyny. Był to tip top pomysł! Polecam ją bez zająknięcia:D.
Odp. sałatka z pieczarek
Dodane przez krokg12 w: Tylko o kuchni
30 września 2010
To czekamy. Też chętnie wypróbuję przepis na taką sałatkę.
Odp. Sałatka z grejpfrutów
Dodane przez annawk w: Tylko o kuchni
13 stycznia 2010
troche mnie niepokoją te suszone , nieugotowane grzyby w tej sałatce , czy na pewno tak ma być?
Odp. sałatka z prawdziwkami
Dodane przez Chopin w: Tylko o kuchni
06 stycznia 2010
Używanie prawdziwków do sałatki "ziemniaczanej" to moim zdaniem świętokradztwo - spróbuj czegoś innego:
Prawdziwki pokrojone w plastry o grubości około 1cm uduś na maśle bez dodatku soli czy pieprzu (UDUŚ, a nie usmaż na węgiel - mają być mięciutkie i lekko "zezłocone").
Na oliwie z oliwek, lub na maśle usmaż plastry zielonego avokado (około 0,5cm grubości, wystarczy niewielka ilość tłuszczu - do posmarowania patelni - uważaj, żeby ich nie spalić - mają zmięknąć).
Pokrój w plastry (ok. 0,5-1cm) ser feta lub podobny ser solankowy, jeżeli masz fantazję to możesz użyć mozarelli (ja wolę fetę).
Na oliwie z oliwek usmaż kilkanaście liści szpinaku (wystarczy niecała minuta na patelni).
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki wybierając przy okazji nasiona i sok - mają zostać "mięsiste kawałki".
Przyprawianie:
na talerzu ułóż liście szpinaku - możesz go przyprawić niewielką ilością soli i gałki muszkatołowej.
borowiki, ser i awokado odsączone z tłuszczu oraz pomidory przypraw solą i pieprzem, układaj je na szpinaku na przemian (pomidory daj na górę - będzie ładny efekt kolorystyczny).
Jeżeli lubisz przypraw całość posiekaną natką pietruszki, kolendry, bazylii, mięty - wybierz co lubisz (Ja najbardziej lubię pietruszkę).
Możesz jeszcze na górze ułożyć usmażone i obrane krewetki - przypraw je wtedy słodką papryką w proszku (możesz dodać trochę ostrej, ale ostrożnie).
Modyfikacja:
Do prawdziwków nadaje się także seler - należy go pokroić w plastry o grubości ok 1cm, ugotować w białym winie, a następnie dusić (opanierowane lub nie) w tym samym maśle co prawdziwki - nie dodaję wtedy sera - zostawiam po prostu prawdziwki + seler + sól i pieprz, oraz mnóstwo natki pietruszki.
Smacznego