Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na chleb który z łatwością upieczesz w swoim domu. Chrupiąca skórka i mięciutki środek.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
W przypadku drożdży świeżych przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże w miseczce dodajemy 50 ml lekko ciepłej wody i cukier. Odstawiamy na 15 min pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn bądź suche drożdże. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy olej kilka razy zagniatamy, formujemy chlebek i odstawiamy na 30 min w cieple miejsce pod przykryciem.
Następnie wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat i wygniatamy kilka razy ciasto (tj. składając) następnie do miski wkładamy ściereczkę podsypujemy mąką i odkładamy ciasto do porośnięcia na 40 min. Po tym czasie przekładamy chlebek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko skrapiamy wodą. Przykrywamy szklaną miską bądź wkładamy w naczynie żaroodporne. Pieczemy 35 min w temperaturze 230 stopni. Możemy posypać chlebek słonecznikiem bądź płatkami owsianymi.