Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto, rozkosz dla podniebienia! Rozpływa się w ustach, na prawdę bardzo polecam!
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 762
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1805
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 282
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 762
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1805
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 234
Polecam.
Odsłon: 282
Składniki
Ciasto makowe: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy miód, kakao, mąkę, sodę i sparzony zmielony dwukrotnie mak. Na samym końcu wmieszamy piane ubitą z białek. Masę dzielimy na pół i pieczemy 2 placki, na blaszce 26/36, do 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, ocet i olej i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce, dusimy pod przykryciem do rozpadu jabłek, następnie wsypujemy galaretkę w proszku i cukier do smaku. Mieszamy do rozpuszczenia składników i ściągamy z gazu. Masa żółtkowa: Żółtka mieszamy z mąkami w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy żółtka z mąką, ciągle mieszamy, gotujemy aż do zgęstnienia. Margarynę ucieramy na puch dodając porcjami zimny budyń. Przełożenie ciasta: Ciasto makowe- połowa masy żółtkowej- biszkopt kakaowy- masa jabłkowa-reszta masy- ciasto makowe- polewa (lub dowolna dekoracja)