Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 739
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 32
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 739
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 32
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy sola i pieprzem (wewnątrz też) i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie przygotowujemy farsz - pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy cebulkę, dodajemy do niej pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż płyn odparuje. Przestudzone pieczarki mieszamy z mięsem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i bułkę tarta i dokładnie wyrabiamy.
Gotowym farszem napełniamy ścisło kurczaka i zaszywamy go. Szyjkę wycinamy, zostawiając skórę i nią "zamykamy" kurczaka z drugiej strony. Całość dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka.
Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy przez około 1,5 godziny, często polewajac go wytapiajacym się sosem. Po godzinie pieczenia podlewamy szklanką wody, by mięso zbytnio nie wyschło.