Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone to na pozór banalnie proste do przyrządzenia danie. Jednak i w tym przypadku przysłowiowy diabeł tkwi w szczegółach. Nietrudno na przykład o to, by mielone wyszły zbyt twarde i suche. Jak radzi sobie z tym problemem Karol Okrasa? Proponuje użyć dość tłustego mięsa, dodać do niego odrobinę wody, a czerstwą bułkę zastąpić ugotowaną kaszą! Wyjątkową konsystencję mięciutkie mielone Karola Okrasy zawdzięczają także nietypowo przygotowanej cebuli – nie surowej, nie zeszklonej, a uprażonej. I wreszcie – prawdziwie aromatyczne kotlety smaży się nie na oleju, lecz na smalcu! Mielone kotlety smakują najlepiej w towarzystwie purée – niekoniecznie ziemniaczanego. Możesz np. przyrządzić je z korzenia selera.
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Zmiel mięso przez sitko o średniej wielkości oczkach. Pokrój bardzo drobno cebulę i upraż na oleju (tak, by się lekko przypiekła i wysuszyła). Połącz z mięsem.
Ugotuj kaszę na sypko – po ugotowaniu powinna ważyć około 150 g. Przestudzoną kaszę dodaj do miski z mięsem i cebulą. Dolej też do masy wodę.
Rozkłóć jajko i dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj je dokładnie ręką. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kotlety. Obtocz w bułce tartej. Rozgrzej smalec na patelni na palniku o średniej mocy. Obsmaż kotlety po obu stronach na złocisty kolor.