Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek do naleśników, gofrów czy omletów na słodko. Po przygotowaniu można go przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce lub zapasteryzować i schować w spiżarni.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 365
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 415
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 365
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 93
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 415
Składniki
Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki o długości około 1 cm i przekładamy do garnka. Następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 godziny, żeby rabarbar puścił sok.
Garnek z rabarbarem ustawiamy na kuchence i podgrzewamy na małej mocy palnika. Doprowadzamy go do wrzenia i dusimy pod przykryciem przez około godzinę (do miękkości). W razie potrzeby podlewamy rabarbar odrobiną wody. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie przypalił.
Po godzinie blendujemy rabarbar na gładki krem. Gotowy mus z rabarbaru przekładamy do słoiczków. Jeśli planujemy go zużyć w ciągu kilku dni - możemy wstawić do go lodówki. Jeśli chcemy zachować jego smak na dłużej - słoiczki należy zapasteryzować.