Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny chleb na zakwasie i surowym cieście, pieczony na liściach chrzanowych w kamionkowych foremkach.
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 56
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 892
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 321
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 56
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 892
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 321
Składniki
Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy. Dolewamy mokre składniki, wkruszamy drożdże i dodajemy kawałek surowego ciasta(ciasto powinno być wyjęte z lodówki na 30 minut przed dodaniem do składników na nowy chleb).
Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba. Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Dno i boki foremek wykładamy liśćmi chrzanu.
Po trzecim wyrobieniu ciasta, wkładamy go do przygotowanych foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nacinamy ostrym nożem.
Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę.
Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.
Dzięki pieczeniu w kamionkowych foremkach chleb jest idealnie wypieczony.