Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta babka czekoladowa z kakao to bogate ciasto pokryte wyśmienitą polewą. Babka jest na tyle łatwa, by móc przygotowywać ją codziennie, ale też niezwykle smaczna, więc można ją upiec na rodzinną uroczystość.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 43
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 23
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 231
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 43
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 23
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 231
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Składniki
Zacznij przygotowanie ciasta. W garnku umieść zaparzoną kawę, sypkie kakao oraz masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj, aby masa była gładka. Zdejmij z ognia i odczekaj, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej.
Do miski wsyp cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przesianą mąkę i wymieszaj. Gdy masa czekoladowa przestygnie, zacznij (stopniowo) dodawać do niej mieszankę sypkich składników i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Zbierz też składniki z dna i boków naczynia i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj jajka, śmietanę lub jogurt i wymieszaj.
Do natłuszczonej masłem foremki (ok. 23 cm) wlej masę czekoladową i piecz 45-55 minut w 180°C do uzyskania suchego patyczka. Następnie wyjmij babkę, odczekaj 10-15 minut, wyjmij z formy i pozwól całkowicie ostygnąć. W tym czasie możesz przygotować polewę. 150 g czekolady i śmietanę umieść w garnku i podgrzewaj na delikatnym ogniu, by czekolada się rozpuściła. Wymieszaj polewę i polej nią ostygłą babkę. Wierzch posyp resztą posiekanej czekolady.