Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp po żydowsku to klasyczne danie, które znajduje się na wielu polskich stołach wigilijnych. Ryba jest miękka i aromatyczna, a rodzynki i migdały dodają jej uroczej słodyczy. Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w czasie świąt.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Karpia oczyść i wypatrosz. Zeskrob łuski i usuń wnętrzności oraz oczy. Jeśli chcesz, możesz też usunąć głowę i płetwy. Rybę opłucz i osusz, a następnie posyp solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
Do szerokiej patelni włóż obrane i umyte: marchewkę, pietruszkę, seler, oraz cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Wlej na patelnię wodę i zagotuj. Trzymaj na ogniu przez 20 minut.
Do bulionu przełóż rybę i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut, do miękkości karpia. Ostrożnie wyjmij rybę i przełóż ją do półmiska. Bulion przecedź przez sito, Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki i ułóż wokół ryby. Połóż także gałązki tymianku.
Przelej 3 łyżki bulionu do filiżanki i rozprowadź w nim żelatynę. Przelej ją do pozostałego wywaru. Ciepłym bulionem zalej rybę w półmisku. Karpia po żydowsku posyp rodzynkami i płatkami migdałowymi. Włóż danie do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Rybę podawaj udekorowaną plasterkami cytryny.