Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenny, lekki i pełen wiosennych warzyw, taki właśnie jest barszcz z botwinki jak u babci. Zupa skrywa w sobie kilka smaków, od kwaśnego po słodki. Zobacz nasz przepis.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 774
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4595
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 86
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 774
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4595
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 86
Składniki
Na początku przygotuj warzywa. Umyj pod bieżącą wodą botwinkę, a następnie poszatkuj buraki w plasterki. Łodygi także posiekaj drobno wraz z liśćmi.
Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Możesz też obrać je na tarce o grubych oczkach.
Do dużego garnka włóż przygotowane mięso. Dolej około 2 litry wody, w zależności od wielkości naczynia. Zacznij gotować.
Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj marchewkę i pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotuj przez około 20 minut.
W tym czasie obierz ziemniaki i posiekaj je na drobną kostkę. Dodaj do gotującej się zupy.
Obierz i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Podsmaż na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.
Dodaj do gotującego się wywaru cebulę i pokrojone buraczki w plastry.
Po kilku minutach dorzuć jeszcze ostatnią część, czyli liście i łodygi. Gotuj kilka minut.
Dopraw solą i pieprzem, a następnie sokiem z cytryny. Na koniec dodaj śmietankę, aby zagęścić i nadać zupie wyjątkowego smaku.
Ugotuj jajka na twardo. Podawaj zupę wraz z pokrojonymi jajkami w ósemki.