Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek siostry Anastazji powstaje ze stosunkowo prostego przepisu, który bez trudu można odtworzyć samemu w domu. A ten smak jest wręcz niezapomniany! Odpowiednio kwaśny, lekko czosnkowy, z dużą ilością majeranku.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1037
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 138
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1037
Składniki
Przygotuj zakwas. Wszystkie składniki umieść w dużym, szklanym słoiku. Ząbki czosnku przed dodaniem lekko zmiażdż. Całość dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 4-7 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.
Przygotuj żurek. Zakwas przecedź przez gazę. Bulion podgrzej.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Smalec się wytopi. Kiedy boczek ładnie się przyrumieni, dodaj pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Na patelnię wlej 2 łyżki bulionu i dokładnie zeskrob pozostałości smażenia z dna i ścianek. Całość wlej do garnka i wymieszaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj przez ok. 30 minut.
Do bulionu wlej zakwas, zaczynając od 1 szklanki. Stopniowo dodawaj więcej, ciągle próbując smak zupy. Jest kwaskowatość dobierz pod indywidualne preferencje. Wymieszaj i zdejmij żurek z ognia. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Żurek siostry Anastazji podawaj na gorąco, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek.