Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, który zawsze się udaje. ile razy go robiłam, nigdy nie opadł, zawsze pięknie wyrasta. Sprawdzony przepis! Zdjęcie biszkoptu zrobionego z 1,5 porcji ;)
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 61
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 33
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 59
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 117
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 61
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 33
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 59
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 117
Składniki
Żółtka oddzielić od białek, dać do miski. Do żółtek dodać łyżeczkę octu i proszku do pieczenia, wymieszać łyżką do uzyskania emulsji.
Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Gdy masa będzie sztywna powoli dodawać żółtka. Następnie dodawać mąkę krupczatkę i mieszać łyżką!!! Wtedy masa będzie puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny - wtedy ciasto nie opadnie :) Gdy chcemy uzyskać ciemny placek, należy dodać 2-3 łyżki kakao. Najlepiej dodać je do mąki i wymieszać.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. ok. 180 stopni ok. 20-25 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone (patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy). Jeśli ciasto z wierzchu przypieka się, a w środku jest jeszcze surowe, wystarczy je nakryć w piecu papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wtedy upiecze się i nie będzie spalone z wierzchu.