Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pave cake to tradycyjny brazylijski deser, jest pyszny i niezwykle łatwy do przygotowania. Dodatkowym plusem jest to, że nie wymaga pieczenia. Składa się z biszkoptów przełożonych masą na bazie mleka skondensowanego. Wszystko zwieńczone jest czekoladową polewą z dodatkiem posiekanych orzechów.
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 15
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 38
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23587
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 437
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 260
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 15
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 38
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23587
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 437
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 260
Składniki
Do garnka przelej mleko skondensowane, dodaj 3 łyżki mąki ryżowej (jeśli nie masz, możesz zastąpić ją mąką ziemniaczaną) i 2 żółtka. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do masy wlej mleko i dodaj pastę waniliową, znowu wszystko wymieszaj.
Garnek z masą podgrzej na małym ogniu i za pomocą rózgi mieszaj, dopóki nie zgęstnieje. Następnie zdejmij z palnika i wlej śmietankę, znowu wymieszaj całość.
Biszkopty zanurz w mleku i wyłóż na spód foremki. Następnie wylej na nie 1/3 masy. Przykryj kolejnymi warstwami biszkoptów i masy. Ostatnią 3 warstwą powinna być masa.
Ciasto włóż do lodówki na około 4 godziny.
Przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i przełóż do miski. Śmietankę podgrzej, gdy będzie ciepła, wlej do czekolady i energicznie wymieszaj.
Na wierzch deseru wylej czekoladę i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Ponownie włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Pave cake najlepiej będzie smakować podane z aromatyczną kawą.