Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W końcu można z działek zebrać posadzone warzywa ponieważ nie pada, dostałam buraczki od szwagra prosto z działki i to najlepsze że moje ulubione podłużne
Polecam.
Odsłon: 528
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 447
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 309
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 43
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 768
Polecam.
Odsłon: 528
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 447
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 309
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 43
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 768
Składniki
Na początek dokładnie umyć buraki razem ze skórką, do dużego garnka ułożyć wszystkie umyte buraczki i zalać zimną wodą ( 5, 5 litra wody w zależności od wielkości garnka ). Gdy buraczki się zagotują wtedy zmniejszyć ogień i gotować je do czasu aż wierzchnie buraki będą miękkie. Po ugotowaniu wylać wodę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, jak weźmiemy palcem po buraku i schodzi skórka to znak że są dobrze ugotowane
Ostygnięte buraczki oczyścić ze skórki odcinając końcówki w buraczku, następnie zetrzeć wszystkie na tarce jarzynowej. Jak już wszystkie co do jednego są starte wtedy wsypać sól, cukier, pieprz naturalny mielony oraz wlać ocet. Całość dokładnie wymieszać aż powstanie ładny sok ( u mnie już w trakcie tarcia buraków był sok ). Tak przygotowane buraczki przełożyć wraz z sokiem do słoików, szczelnie zakręcić, ustawić w garnku ze ściereczką zalać wodą i od czasu jak się zagotują zmniejszyć ogień i pasteryzować 15 minut
Za pasteryzowane słoiki pozostawić w garnku pod pokrywką lub ustawić do góry dnem na ręczniku przykrywając je również ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia. Gdy pokrywka jest wessana w środek to znaczy że słoiki się przyjęły. Tak przygotowane buraczki przetrwają nie jedną zimę o ile nie zostaną zjedzone w ciągu jednej zimy