Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki czosnkowe możesz przygotować na wiele sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na bułeczki drożdżowe (z dużą ilością czosnku, serem i ziołami), które bardzo efektownie prezentują się po upieczeniu. Ja do ciasta drożdżowego dodaje jeszcze odrobinę słodkiej śmietany. Ciasto wychodzi wtedy bardziej delikatne i puszyste.
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 161
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 66
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 20
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 146
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 36
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 161
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 66
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 20
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 146
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 36
Składniki
Rozetrzyj drożdże z cukrem i 2 łyżkami mleka. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Wymieszaj w misce mąkę z solą. Dodaj zaczyn, masło, resztę mleka i jedno rozkłócone jajko. Wyrób składniki mikserem na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Wymieszaj ser ricotta z parmezanem, ziołami i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj odrobinę śmietany – tylko tyle, by masa nie rozpadała się. Dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj na kwadrat o boku około 30 cm. Posmaruj go na całej powierzchni (z marginesem 2-3 cm przy jednym z boków, który posłuży do zaklejenia rolady) farszem i zwiń w rulon. Pokrój go na 7 kawałków. Natłuść tortownicę o średnicy około 24 cm i ułóż w niej powstałe bułeczki w rozetkę, w odstępach około 1,5-2 cm – ciasto jeszcze wyrośnie, a docelowo bułeczki mają się ze sobą „skleić” na czas pieczenia. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Posmaruj z wierzchu bułeczki rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietanką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut. Gdy bułeczki wystygną, połam je na pojedyncze sztuki.