Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb molowy - wersja druga. Tym razem na kefirze. Pyszny! O zapachu pieczonego chleba nikomu chyba pisać nie trzeba.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 225
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 439
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 468
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 225
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 439
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 468
Składniki
Z drożdży, połowy ciepłej wody, 5 łyżek mąki pszennej zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąki i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i oliwę i stopniowo dodawać resztę wody i kefir (my zużyliśmy cały - 400 g).
Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą - porcja na 2 keksówki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie, delikatnie ponacinać w poprzek kilka razy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, termoobieg. Piec 35-40 minut.
Wyjąć z foremek i położyć na boku, by woda ze skórki odparowała - skórka będzie wspaniale chrupiąca. I zajadać - najlepiej z masełkiem.
Smacznego.