Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka marynowana to bardzo proste w przyrządzeniu przetwory, które świetnie sprawdzą się jako dodatek obiadowy, do sałatek czy kanapek. Ich kwaskowatość pasuje do serów, grillowanych mięs czy przekąsek. Zastosowanie różnokolorowych papryk sprawia, że zawartość słoików nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie wygląda. Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się smakiem tych aromatycznych warzyw przez cały rok, nawet mroźną zimą.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34677
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34677
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
W dużym garnku przygotuj solankę. Wymieszaj ze sobą oba rodzaje octu, sól, wodę, cukier, czosnek i przyprawy. Zagotuj całość na średnim lub dużym ogniu. Słoiki wysterylizuj.
Papryki umyj i przekrój na połowy. Oczyść je z gniazd nasiennych. Cebulę pokrój w piórka. Włóż do słoików warzywa, starannie dociskając.
Gorącą solanką zalej warzywa w słoikach, pozostawiając 2 cm przestrzeni pod zakrętką. Za pomocą ostrego noża usuń wszystkie pęcherzyki powietrza.
Słoiki zakręć i umieść w kąpieli wodnej w garnku wyścielonym lnianą ścierką. Pasteryzuj papryki marynowane przez 15 minut. Wyjmij i ostudź przez 24 godziny.
Papryki nadają się do spożycia po 3-4 tygodniach leżakowania. Przechowuj je w suchym i ciemnym miejscu przez maksymalnie rok. Po otwarciu trzymaj w lodówce.