Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo przyjemniej je się desery, które nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają. To jak zrobić efektowne i smaczne ciastka podpowie siostra Anastazja. Do wykonania kruchych ciasteczek będzie ci potrzebna specjalna maszynka-szpryca lub nakładka na maszynkę do mięsa i odrobina zręczności. Środek ciastek wieńczy konfitura. Jeśli twój dżem jest za rzadki i spływa z ciastek, siostra Anastazja sugeruje dodać nieco mąki kukurydzianej i wymieszać.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32581
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 58
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 934
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 335
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32581
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 58
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 89
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 934
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 335
Składniki
Wszystkie składniki na ciasteczka wyjmij z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy. Utrzyj miękki masło z cukrem na gładki krem, następnie dodaj białko, ekstrakt, sól i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i utrzyj ciasto do gładkości.
Wyłóż dużą, czarną blachę z piekarnika papierem do pieczenia i ustaw piekarnik na 200-220°C. Włóż ciasto do maszynki-szprycy z końcówką w kształcie największej gwiazdki i wyciskaj ciastka na blachę formując zgrabne rozetki. Możesz też przeciskać ciasto w maszynce do mięsa, lecz będzie to wymagało obracania ciastkiem, podczas formowania rozetki. Warto wtedy wcześniej schłodzić ciasto w lodówce.
Następnie drewnianym, okrągłym patyczkiem lub końcówką pałeczki do sushi zrób małe wgniecenie (nie na wylot) w środku ciastka i wypełnij otwór dżemem (najwygodniej jest wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego). Wstaw blachę do pieca na 8-10 minut i piecz ciasteczka do zrumienienia.