Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste - z chrupiącą kruszonką - po prostu palce lizać...
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 726
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 89
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 110
Polecam.
Odsłon: 726
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 89
Składniki
Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe mikserem, przykryć i odstawić na 20 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze krótko wyrobić i rozwałkować. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną wcześniej pergaminem.
Rozłożyć na nim równomiernie jagody oprószone uprzednio w mące i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką.
Kruszonka: 1 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1/3 kostki masła, 1/2 opak. cukru wanil. Delikatnie połączyć wszystkie składniki i posypać po całej powierzchni ciasta.
Piec na złoty kolor około 40 minut w temp. 180 stopni C.
Jesienią robię to ciasto ze śliwkami (1.5 kg) a zimą układam połówki ananasa (1 puszka). Równie dobrze można posypać cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Przepis dostałam od koleżanki