Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto na pierogi, z którego korzystała moja babcia i mama. Testowałam wiele i uważam, że ten jest najlepszy! Zaparzane ciasto wychodzi niezwykle elastyczne. Można je łatwo rozwałkować, dzięki temu pierogi zyskują cienką skórkę. Polecam przetestować ten przepis i podzielić się wrażeniami w komentarzu pod przepisem!
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 275
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 108
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 776
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 885
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 275
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 108
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 776
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 885
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy wrzątek oraz olej. Składniki początkowo siekamy nożem, następnie odstawiamy do zaparzenia. Po kilku minutach, kiedy ciasto delikatnie ostygnie zabieramy się do wyrabiania (możemy wyrabiać ciasto dłońmi lub ułatwić sobie prace i skorzystać z miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego).
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie możemy zabierać się do lepienia pierogów z ulubionym nadzieniem.