Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasie sezonu na truskawki, te owoce królują wszędzie. A może zamiast standardowego ciasta z kruszonką przygotować biszkopt z truskawkami? Truskawkowa pokusa to delikatny, lekki i mocno owocowy torcik, który pokochają wszyscy wielbiciele tych owoców.
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1161
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32503
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 422
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1161
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32503
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 422
Składniki
Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną, białą pianę. Dodawaj po 1 łyżce cukru i cukier waniliowy, cały czas miksując. Następnie dodawaj po jednym żółtku, dalej ubijając. Na końcu wmiksuj wodę.
Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia, wsypując je stopniowo, by nie przytłoczyć bąbelków. Delikatnie wmieszaj suche składniki drewnianą szpatułką.
Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia, wsypując je stopniowo, by nie przytłoczyć bąbelków. Delikatnie wmieszaj suche składniki drewnianą szpatułką.
Biszkopt wyciągnij, ostudź i podziel na dwa blaty. Każdy z nich nasącz dobrze sokiem truskawkowym.
Przygotuj krem śmietanowy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Dodawaj po jednej łyżce mascarpone, cały czas miksując. Na koniec wmieszaj cukier puder.
Jeden blat biszkoptu włóż z powrotem do formy lub obręczy. Truskawki umyj i wykrój szypułki. Podziel je na połowy. Kładź je pionowo, wokół obręczy. Pozostałe truskawki rozmieść równomiernie wewnątrz biszkoptu.
Na truskawki połóż krem śmietanowy, dobrze go dopychając łyżką w przerwy między owocami. Połóż na kremie drugi blat biszkoptu i dobrze dociśnij, by krem wypełnił całą dostępną przestrzeń.
Przygotuj mus truskawkowy. Truskawki oczyść i usuń szypułki. Zblenduj je z dodatkiem cukru na gładką masę. We wrzątku rozpuść żelatynę i ostudź do temperatury pokojowej. Wlej cienkim strumyczkiem do zblendowanych truskawek i dobrze wymieszaj. Odstaw mus na ok. 15 minut.
Mus truskawkowy wylej na drugi blat ciasta. Biszkopt z truskawkami włóż do lodówki, do całkowitego stężenia masy truskawkowej. Ciasto podawaj na zimno, udekorowane świeżymi owocami i listkami mięty.