Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe ciasto na ciepłe dni. Puszysty biszkopt w połączeniu z delikatnym kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone, udekorowany owocami i galaretką. Jeśli chcemy zaoszczędzić nieco czasu na przygotowanie tego deseru, możemy zastąpić pieczony biszkopt gotowymi, okrągłymi biszkoptami, którymi wyłożymy spód formy. Przygotowanie kremu i galaretki zajmie wam dosłownie chwilę.
tortownica o średnicy 20-24 cm
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 324
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 93
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5096
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32704
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 357
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 274
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 324
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 93
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5096
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32704
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 357
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 274
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i całość ubijamy przez kolejne 1-2 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy olej i żółtka. Miksujemy przez chwilę, do połączenia składników. Odstawiamy mikser na bok, do ciasta dodajemy mąkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto na biszkopt przelewamy do tortownicy(o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 20 minut.
Schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier puder. Składniki ubijamy na puszysty krem.
Dwa opakowania galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy na bok do wystudzenia.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na połówki.
Na przestudzony biszkopt wykładamy masę, wyrównujemy powierzchnię ciasta. Na górę wykładamy owoce - staramy się przykryć całą powierzchnie ciasta truskawkami. Ciasto wkładamy ponownie do formy - zapinamy boki. Wylewamy tężejącą galaretkę na górę ciasta. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.