Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam sos z 3 rodzajów ostrych papryczek: Scotch Bonnet, Red Cayenne, Yellow Cayenne. Sos za pasteryzowałam w 2 słoikach, 500 ml i 250 ml. Sos idealny do meksykańskich potraw oraz jako dodatek do różnego rodzajów zup i sosów.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Wymyte papryczki kroimy drobno, pomidory i morele kroimy w kostkę.
Pokrojone składniki wkładamy do garnczka i dusimy na małym ogniu do ich zmiękczenia.
Podczas duszenia dodajemy sok z jednej cytryny, czosnek, cukier i sos sojowy ciemny.
Gdy składniki w garnku będą miękkie zakańczamy duszenie, studzimy.
Całość rozdrabniamy blenderem. Rozdrobnione składniki przecieramy przez gęste sitko. Przetarty sos doprowadzamy do zagotowania się. Na wolnym ogniu musimy zredukować troszkę wody, sos musi być trochę gęściejszy. Możemy dłużej redukować jak kto chce więcej gęsty aż do pasty.
Gorący sos wlewamy do słoiczków i od razu zakręcamy. Zakręcone słoiczki studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki. Słoiczków nie trzeba oddzielnie pasteryzować, u mnie tak zamknięte słoiczki z ostrym sosem z papryczek stoją w piwnicy rok i nic dla sosu się nie stało. Smacznego :)
Tak dla uwagi, papryczki Scotch Bonnet, Red Cayenne, Yellow Cayenne wyhodowałam sama w doniczkach. Moja papryczka Scotch Bonnet.
A to moje papryczki Yellow i Red Cayenne.