Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...domowa cytrynówka z miodem i spirytusem można powiedzieć że to klasyk! Szybka w wykonaniu, gotowa do spożycia po 2-3 dniach. Ilość wody i cukru można dowolnie zmieniać w zależności od upodobań procentowych. Ja zrobiłam w/g poniższych proporcji i nam własnie taka smakowała...
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 40
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 23
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 169
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 228
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 40
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 23
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 169
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 228
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 779
Składniki
Cytryny porządnie szorujemy; z 3-4 cytryn odkrawamy byle jak skórkę ale samą żółtą część. Wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem zakręcamy słoik i odstawiamy na kilka godzin.
Z cytryn wyciskamy sok tak żeby była szklanka (250ml) W garnku umieszczamy sok wraz z miąższem z cytryn, cukier, miód i wodę. Mieszankę podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru; studzimy. Wodę z miąszem cytrynowym przecedzamy dwa razy przez sito wyłożone pieluchą tetrową. Przecedzamy również spirytus ze skórkami cytrynowymi.
Do wody z cytryną i miodem powoli wlewamy spirytus. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Cytrynówkę odstawiamy na kilka dni aby się przegryzła.