Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czosnek o podkręconym smaku będzie świetnym dodatkiem do sałatek, ryb, grzanek i nawet mięs. Tutaj przepis na czosnek z chilli oraz czosnek z cytryną w oliwie.
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 170
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 51
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 66
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20960
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 170
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 51
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 66
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20960
Składniki
Czosnek obieramy z łupinek. Z papryczki usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładamy przyprawy, a następnie ząbki czosnku. Do jednego ze słoiczków dodajemy papryczkę, a do drugiego skórkę z cytryny. Słoiczki wypełniamy maksymalnie. Nie musimy być w nich bardzo ciasno, ale warto wykorzystać jak najwięcej miejsca. Następnie zalewamy wszystko oliwą i mocno zakręcamy słoiczki.
Pasteryzujemy na mokro przez około 10 minut lub na sucho w piekarniku (około 30 minut w 130 stopniach). Zapasteryzowane słoiczki odwracamy zakrętką do dołu i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy w ciemne miejsce na około 4 tygodnie, aby oliwa i czosnek “dojrzały”.