Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby z leśnych zbiorów możemy zasuszyć lub zrobić z nich pyszne przetwory. Maślaki w zalewie bez octu doskonale sprawdzą się jako dodatek do jajecznicy, makaronów, pieczonych mięs, sosów czy zup. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga długiego stania w kuchni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1062
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 60
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 179
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1062
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 60
Składniki
Maślaki oczyszczamy z piasku i trawy. Płuczemy je pod bieżącą wodą. Większe okazy kroimy na mniejsze kawałki. Małe maślaki pozostawiamy w całości.
Do garnka wlewamy 2 l wody, którą zagotowujemy. Umyte maślaki wrzucamy do wrzątku i podgotowujemy przez około 5 minut na małym ogniu. Następnie odcedzamy grzyby na sitku i przekładamy je do czystych, wyparzonych wcześniej słoików.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w piórka. Pokrojoną cebulę przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżkę soli. Zalewę zagotowujemy. Gorącą przelewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy.
Na dno dużego garnka kładziemy ścierkę kuchenną. Słoiki z maślakami ustawiamy w małych odstępach (tak aby się ze sobą nie stykały). Garnek wypełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut. Gorące słoiki wyciągamy z wody i układamy do góry dnem na blacie kuchennym. Pozostawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień czynność powtarzamy.
Przestudzone słoiki z maślakami znosimy do spiżarni. Przechowujemy w chłodnym miejscu.