Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki prosty przepis na pyszną tartę z brokułami, serem ricotta i boczkiem.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Składniki
Z mąki, jednego jajka, masła proszku do pieczenia i szczypty soli ugniatamy ciasto. Ugniatamy krótko, do momentu połączenia składników. Odkładamy do lodówki.
Z brokuła odcinamy różyczki jak najlniejsze ok 2-3 cm średnicy. Wrzucamy na gotująca się lekko osoloną wodę i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia (chłodniejsze nie będą parzyły podczas układania)
Boczek krosimy w kostkę i chwilę smarzymy na patelni. Przekładamy do salaterki żeby trochę wystygł.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy do grubości ok 5 mm. Formę na tartę możemy wysmarować masłem i przekładamy do niej ciasto. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 170 stopni i pieczemy kilka minut aż górna warstwa stwardnieje.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Małą łyżeczką układamy na wierzchu małe kawałki (kuleczki) sera ricotta. Między serem rozkładamy przestudzone kawałki brokuła a nastepnie boczek.
Wbijamy 5 jajek do miseczki doprawiamy odrobiną soli i piepszu i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Powoli przelewany roztrzepane jajka na foremkę w różnych miejscach żeby masa rónomiernie wypełniła wolne przestrzenie między składnikami.
Wstawiamy foremkę z tartą z brokułami, boczkiem i serem ricotta do piekarnika i pieczemy tartę w temperaturze ok 170 stopni ok 20 minut aż jajko się zetnie.
Gotową tartę z brokułami, boczkiem i serem ricotta można podawać od razu na ciepło lub po ostudzeniu na zimno.
SMACZNEGO