Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto banalne w wykonaniu ale niebanalne w smaku. Polecam każdemu. Robi ono furorę wśród znajomych ale i nie tylko.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Składniki
Podstawę tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy niewielką ilością masła.
W małym rondelku, rozpuszczamy masło (na małym ogniu aby uniknąć przypalenia), po czym dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady i uzyskaniu jednolitej masy, odstawiamy naczynie z ognia i dodajemy mleko. Mieszamy do momentu połączenia się składników.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, do uzyskania puszystej konsystencji (po około 5 min.). Do tak powstałej masy, stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach. Po połączeniu się składników, do masy dodajemy wcześniej roztopioną czekoladę. Miksujemy do połączenia się składników.
Wylewamy masę do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Nastawiamy minutnik na 25-30 minut. Jeżeli dysponujemy tortownicą o mniejszej średnicy, wówczas ciasto będzie się piec dłużej. W przypadku tortownicy o większych wymiarach, ciasto będzie potrzebowało do upieczenia mniej czasu. Polecam zrobić test patyczka, tj. po około 20-25 minutach włożyć w środek ciasta patyczek. Jeżeli wyciągnąwszy będzie czysty, wówczas można wyłączyć piekarnik.