Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety dewolaje to prawdziwa uczta dla podniebienia i być może najlepsza forma kurczaka, którą możesz znaleźć na swoim talerzu. Nic nie może się równać z delikatnym i soczystym mięsem, kremowym nadzieniem i chrupiącą panierką. Może wydawać się, że przygotowanie tego dania jest skomplikowane. Wystarczy jednak kilka prostych trików, by stworzyć dewolaje na miarę szefa kuchni z najbardziej renomowanej restauracji.
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 219
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 230
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5171
...ale pyszny.
Odsłon: 781
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 119
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 219
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 230
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5171
...ale pyszny.
Odsłon: 781
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 119
Składniki
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Opłucz koperek i także drobno poszatkuj. Możesz użyć innych, ulubionych ziół. Wymieszaj czosnek i zieleninę z miękkim masłem. Nadaj masłu prostokątny kształt, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.
Fileta umyj i oczyść z błonek, pokrój poziomo na kotlety i ubij tłuczkiem do mięsa. Natrzyj z obydwu stron solą i pieprzem. Wyjmij zamrożone masło i pokrój je w podłużne kawałki. Na środku każdego kotleta ułóż kawałek masła i zawiń mięso w roladkę.
W miseczce roztrzep jajko z mlekiem, do drugiej wsyp bułkę tartą lub pokruszone płatki kukurydziane, a do trzeciej mąkę. Obtaczaj kotlety najpierw w mące, potem w jajku, następnie w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Dewolaje możesz także usmażyć we frytkownicy lub upiec w piekarniku. Po usmażeniu odłóż kotlety na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i od razu podawaj. Polej kotlety dewolaje resztą roztopionego masła czosnkowego i serwuj z frytkami lub tłuczonymi ziemniakami.