Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz dość typowego makaronu z serem lub ziemniakami, ale nadal marzysz o pożywnym posiłku dla całej rodziny, to mamy dla ciebie dobrą alternatywę. Ta zapiekanka z kalafiorem łączy kremową, serową konsystencję klasycznego makaronu z serem, a dodatek pomidorów nadaje soczystości. Królem dania jest oczywiście kalafior. Przedstawiamy wegetariańską wersję zapiekanki z kalafiorem, ale jeśli tylko masz ochotę, możesz dodać do niej plastry boczku, kawałki kurczaka lub morskiej ryby. Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 141
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 400
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 442
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 141
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 400
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 442
Składniki
Umyj kalafior i podziel na różyczki, gotuj przez 5 minut. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Zetrzyj ser na tarce. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem, przyprawami, pieprzem i solą. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Jeśli używasz pomidorów suszonych, pokrój je w drobne paseczki.
Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włóż różyczki kalafiora, dołóż pomidory, polej sosem śmietanowym, posyp serem i zamknij pokrywę naczynia. Piecz przez 35 minut w piecu nagrzanym do 200°C. Na 5-10 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, ostrożnie zdejmij górną warstwę naczynia i piecz w otwartej formie, aby ser się ładnie podpiekł. Wyjmij kalafior z pieca i podawaj gorący, udekorowany ulubioną zieleniną.