Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na to, co zrobić z cukinią? Oto jeden z nich! Placki zachwycą Twoich domowników i możesz podawać je na wiele sposobów, np. ze śmietaną, serem feta czy sosem czosnkowym.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32539
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 899
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32539
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 61
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 899
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Składniki
Cukinię umyj pod bieżącą wodą i osusz ją ręcznikiem papierowym. Odetnij zdrewniałe końce, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak samo zrób z marchewką, tylko wcześniej ją obierz. Przesyp warzywa do dużej miski.
Groszek odsącz z zalewy i odłóż do pozostałych składników. Jeśli używasz mrożonego, lekko go obgotuj. Paprykę czerwoną przekrój, pozbądź się nasion i posiekaj drobno. Dodaj do miski. Ser żółty zetrzyj na tarce i przełóż do wcześniej przygotowanych składników. Wbij do nich jajko i dokładnie wszystko wymieszaj.
Czosnek obierz ze skorupki, przeciśnij przez praskę i dodaj do miski. Dopraw też koperkiem suszonym, papryką słodką, solą i pieprzem. Dosyp mąkę. Ponownie wymieszaj całość. Konsystencja powinna być bardziej zwarta niż luźna, aby łatwo się ją nakładało na patelnię. Na patelni rozgrzej mocno tłuszcz, a następnie nakładaj łyżką placki. Smaż z obu stron aż zrobią się złociste. Po ściągnięciu placków z patelni, odsącz je krótko na ręczniku papierowym.