Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na słodko czy na słono? Smażone czy zjadane od razu po ugotowaniu w wodzie? Nieważne, w której wersji pierogi wybierasz, potrzebujesz sprawdzonego przepisu na ciasto. Podpowiadamy, jak przygotować delikatne ciasto na pierogi.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 100
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 233
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3323
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 100
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 233
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3323
Składniki
Do miski przesiej mąkę, wsyp odmierzoną porcję soli i wlej olej. Dodaj wrzątek i wymieszaj wszystko łyżką. Sprawdź temperaturę ciasta — jeśli dasz radę, wyrabiaj ciasto ręcznie przez chwilę. Najlepsze pierogi wychodzą z miękkiego i elastycznego ciasta.
Wyrobione ciasto na pierogi zawiń w folię spożywczą lub włóż do woreczka strunowego i odłóż na około pół godziny — dzięki temu ciasto nie będzie się kurczyć podczas wałkowania i wycinania.
Po wyznaczonym czasie leżakowania odwiń ciasto i podziel na 3 części. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy delikatnie podsypanej mąką. Wykrawaj kółka (np. specjalnym przyrządem do pierogów lub szklanką), rozciągaj je lekko w dłoniach, nakładaj na środek ulubiony farsz (owoce, twaróg, mięso — wybór nadzienia do pierogów jest ogromny), złóż na pół i sklej dokładnie boki.
Przygotowane pierogi odkładaj na stół, przykrywaj delikatnie zwilżoną bawełnianą ściereczką, by nie obeschły w oczekiwaniu na gotowanie. Pierogi włóż do wrzątku i przemieszaj bardzo delikatnie. Gotuj je w lekko osolonej wodzie na średniej mocy palnika przez około 3-4 minuty od wypłynięcia.