Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torty to ciasta przygotowywane na specjalne okazje. Ich wykonanie niewątpliwie jest sztuką, nie mniej każdy – przy odrobinie wprawy i doświadczenia – jest w stanie zrobić to w domowych warunkach. Bazą ciasta jest biszkopt, ale to krem stanowi o jego najważniejszych walorach – cudownie słodkim smaku i eleganckim wyglądzie. Pożądane efekty łatwo uzyskać z pomocą klasycznego kremu maślanego. Ponieważ jednak jest on dość słodki i wysokokaloryczny, warto zwrócić się ku lżejszym wariantom. Szybki, niezawodny, przede wszystkim smaczny jest krem do tortu z mascarpone i śmietany kremówki. Według poniższego przepisu uzyskasz ilość potrzebną do przełożenia (bez tynkowania) 3 blatów o średnicy 18-20 cm.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 194
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 194
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Schłodź śmietanę i serek mascarpone (powinny spędzić w lodówce co najmniej 2-3 godziny). Z laski wanilii wyskrob ziarenka. Umieść w dość wysokim naczyniu (śmietana będzie pryskać przy ubijaniu) wszystkie składniki – schłodzony serek i śmietanę, ziarenka wanilii, przesiany przez sitko cukier puder (do smaku). Ubijaj przez kilka minut – początkowo na niskich, a stopniowo coraz wyższych obrotach miksera. Miksuj do uzyskania gęstego kremu.
Jeśli chcesz, by krem do tortu stworzył sztywną warstwę, rozpuść żelatynę w około 90 ml gorącej wody i połącz ją z 2 łyżkami kremu. Następnie dokładnie wymieszaj z gotowym kremem i od razu przełóż nim blaty tortu. Krem bez żelatyny możesz przygotować nawet dzień wcześniej i przełożyć nim biszkopt w dowolnym momencie. W każdym przypadku przechowuj krem (lub przełożony nim biszkopt) w lodówce.