Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-06-2023
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny deser czekoladowy z mascarpone i jogurtem na chrupiącym spodzie z borówkami.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Spód Czekoladę (połamaną na kosteczki) roztopić w kąpieli wodnej, pod koniec dodać olej kokosowy i wymieszać. Do lekko przestudzoną masy czekoladową dodać zboże, dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Powstałą masą wysypać do foremki (u mnie 32x13cm) wyłożonej folią spożywczą, uklepać i wstawić do lodówki na 15min. Zrób masę: Najpierw trzeba rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Następnie do miski włożyć mascarpone, jogurt i cukier puder. Ubijać przez ok. 2 min do połączenia się składników. Dodać powoli czekoladę,cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Powstałą masę wyłożyć na spód, na wierzch ułożyć borówki i wstawić ponownie na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Gdy deser jest gotowy, wyjmij go z lodówki, delikatnie wyjmij z formy i pokrój na porcje. Teraz możesz rozkoszować się tym pysznym deserem. Smacznego :)