Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym są ziemniaki w papilotach? Ta tajemnicza nazwa oznacza sposób przyrządzenia uwielbianych przez wszystkich warzyw. Polega on na upieczeniu ich w mundurkach, szczelnie zawiniętych w papier do pieczenia lub folię aluminiową. To bardzo dobra metoda obróbki termicznej ziemniaków, ponieważ w takim procesie nie tracą wartości odżywczych (do czego dochodzi podczas gotowania, ponieważ część cennych składników „ucieka” do wody), ani nie nasiąkają wysokokalorycznym tłuszczem (co następuje np. w przypadku smażenia frytek). Ziemniaki w papilotach można serwować jako dodatek (np. do mięs) lub jako samodzielne danie. W drugim przypadku można podawać je z twarogiem, maślanką albo okraszone skwarkami z boczku.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 779
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 117
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 779
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 117
Składniki
Ziemniaki w mundurkach umyj starannie (jeśli to konieczne – wyszoruj szczoteczką) i osusz. Każdy ziemniak nakłuj w 2-3 miejscach widelcem.
Przygotuj kilka kawałków papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Podziel ziemniaki na porcje po kilka sztuk i poukładaj w rządki – każdy na osobnym kawałku papieru/folii.
Skrop ziemniaki oliwą i oprósz przyprawami. Wykonaj szczelne zawiniątka z papieru/folii. W przypadku papieru możesz posłużyć się nitką.
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Ułóż zawinięte ziemniaki na blasze i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz około 40-50 minut.
Upieczone ziemniaki podaj w całości lub pokrojone (już po upieczeniu) w ćwiartki.