Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet domowy według babcinego przepisu.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 66
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 112
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 41
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 66
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 112
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 41
Składniki
Łopatkę, podgardle, marchew i cebulę gotujemy w osolonej wodzie 60 minut.
Wątrobę kroimy w większą kostkę, płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzącym wywarem z gotowania mięs, przykrywamy i parzymy 20 minut.
Ugotowane i ostudzone mięsa oraz marchew, cebulę i wątróbkę mielimy przez sitko 2,5 mm.
Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie suche przyprawy, bułkę tartą, żółtka oraz ubitą z białek pianę. Dobrze wszystko mieszamy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Do wysmarowanej tłuszczem formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy musimy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby pasztet ubił się jeszcze. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu studzimy. Ostudzony pasztet w formie wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby pasztet dobrze się związał.
Po tym czasie wyjmujemy pasztet z formy i konsumujemy. Smacznego!!!