
Nie znaleziono kucharzy spełniających kryteria wyszukiwania.
11 marca 2019
nie rozumiem fascynacji dietetyków i blogerów kulinarnych cukrem trzcinowym, czy brązowym. chemicznie to jest ten sam cukier - sacharoza. nie rafinowany czyli brązowy zawiera śladowe ilości mikroelementów, które nie mają większego wpływu na jego wartości zdrowotne. W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku polskie cukrownie rafinowały importowany z Kuby cukier trzcinowy i był w naszych sklepach w tych samych cenach co nasz i nikt wtedy się nim nie zachwycał.
27 lipca 2019
Cytat: kaja25
nie rozumiem fascynacji dietetyków i blogerów kulinarnych cukrem trzcinowym, czy brązowym. chemicznie to jest ten sam cukier - sacharoza. nie rafinowany czyli brązowy zawiera śladowe ilości mikroelementów, które nie mają większego wpływu na jego wartości zdrowotne. W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku polskie cukrownie rafinowały importowany z Kuby cukier trzcinowy i był w naszych sklepach w tych samych cenach co nasz i nikt wtedy się nim nie zachwycał.
Niestety bardzo pomijanym "słodzikiem" jest melasa,czyli produkt uboczny produkcji cukru ,a o wiele bardziej wartościowy niż cukier gdyż zawiera witaminy.Oczywiście jest tez bardzo kaloryczna,ale zdrowsza. Z tego co wiem najzdrowsza jest stewia.Jest polecana cukrzykom,bo indeks glikemiczny wynosi 0.Dla osób na diecie tez bardzo dobra bo niskokaloryczna.Jedyny minus to cena.
26 lipca 2019
Czasami jesteśmy nieświadomi jak wiele cukru spożywamy. Warto mieć tego świadomość i zadbać o nasze zdrowie. Dobrym pomysłem jest udanie się do dietetyka w celu wypytania o wszystkie aspekty związane z produktami spożywczymi zawierającymi cukier. Jest to istotne, jeśli chcemy utrzymać prawidłową wagę, pozwolić sobie na więcej jedzenia, które nie będzie naszpikowane cukrem a także przede wszystkim dla zdrowia.
Na skróty