Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromat lata i najwspanialszych owoców! Niskocukrowy.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Do garnka dałam maliny i jeżyny a po chwili znalazłam jeszcze borówki w zamrażarce, wiec nie ma ich na zdjęciu. Całość podlałam odrobiną wody, przykryłam pokrywką i poczekałam aż wycieknie płyn z owoców.
Z trzech litrów owoców wyszło 1,5 płynu. Redukowałam go na średnim ogniu do zgęstnienia, bez przykrycia, i czasami go mieszłam . Cukru teraz nie dodaję, nie ma ryzyka przywarcia a poza tym dżem się skoncentruje. Można dodać cukier teraz ale trzeba będzie ciągle mieszać- a redukcja będzie szybsza. Gdy dżem zgęstniał dodałam cukru tylko do smaku, aby przełamał kwaśność, przełożyłam do słoików- najlepsza jest wielkość- po chrzanie. Wstawiłam je do gorącej wody na ściereczce w garnku i pasteryzowałam 10 minut od zagotowania wody. *Jeśli chcemy aby dżem był bardzo słodki, to dżemu nie trzeba pasteryzować, tylko wystarczy zakręcić słoiki po przełożeniu prawie wrzącej zawartości.
Smacznego :)