Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów, a także ciast i deserów. Do przygotowania domowego dżemu z brzoskwiń będziecie potrzebowali zaledwie trzech składników. Zobaczcie, jak w prosty sposób odtworzyć ten przepis w swojej kuchni.
blender
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Brzoskwinie sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i przekładamy do garnka.
Owoce zasypujemy cukrem, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Całość mieszamy. Owoce miksujemy blenderem na gładki krem.
Garnek ze zmiksowanymi brzoskwiniami ustawiamy na kuchence i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 80 minut. Od czasu do czasu mieszamy owoce w garnku.
Usmażony dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Na drugi dzień dżem pasteryzujemy. Na spód dużego garnka kładziemy ściereczkę. Słoiczki układamy jeden obok drugiego w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Garnek ze słoikami ustawiamy na kuchence i gotujemy przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie wyciągamy słoiki z garnka i ustawiamy do góry dnem na stole. Pozostawiamy do wystudzenia. Dżem z brzoskwiń przechowujemy w chłodnym miejscu.