Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt przełożony lekkim śmietanowym kremem i marmoladą. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy.
Mikser, blaszka 24x24, papier do pieczenia, piekarnik elektryczny - grzanie góra dół
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 88
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 88
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę ziemniaczaną i kakao. Wszystko razem ze sobą zmieszaj. Oddziel żółtka od białek. Białka wraz z cukrem ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj żółtka (po jednym na raz). Za pomocą szpatułki sylikonowej wmieszaj mąki.
Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt podziel na dwa blaty.
Przygotuj krem śmietanowy. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw do wystygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno, w trakcie miksowania dolej galaretki. Galaretkę truskawkową rozpuść w 250 ml wody i odstaw na bok.
Blat biszkoptu ułóż na spodzie blaszki i posmaruj marmoladą. Następnie równomiernie wyłóż masę śmietanową. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij.
To ciasto możesz zaserwować przystrojone borówkami i miętą.
Możesz także w drugim blacie biszkoptu wyciąć serca za pomocą foremek do ciastek. Rozpuścić galaretkę truskawkową w szklance wody i zostawić do wystygnięcia. W dziurki po wykrojonych miejscach wlej galaretkę.