Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z kalarepy to popularne, sezonowe danie, które świetnie sprawdzi się w upalne dni. Jest pyszna, sycąca i prosta w wykonaniu. Charakteryzuje się ciekawym, lekko słodkim smakiem, z nutą ostrości i orzechowego posmaku. Składa się z prostych warzyw, które razem z dobrze doprawionym bulionem tworzą całość zapadającą w pamięć.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 112
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Kalarepę obierz i pokrój w słupki. Możesz do zupy dodać zarówno warzywo, jak i liście bez łodyg. Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w słupki, a ziemniaki w drobną kostkę. Natkę pietruszki także posiekaj.
W dużym garnku rozpuść łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmaż ją przez 3 minuty do zeszklenia.
Do garnka dołóż wszystkie pozostałe warzywa i natkę pietruszki. Przesmażaj wszystko razem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj bulion i pieprz. Wymieszaj wszystko, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut do miękkości warzyw. Od czasu do czasu mieszaj.
Zdejmij zupę z kalarepy z ognia. Dodaj łyżkę masła. Podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.