Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z winogronami to w Polsce dość rzadki wypiek. Zwykle przygotowujemy ciasta z owocami sezonowymi, takimi jak truskawki, wiśnie czy śliwki. We Włoszech w sezonie jesiennych zbiorów królują winogrona. Dlatego np. w prowincji Mantua tradycyjnym ciastem jest buffetta mantovana (czyli mantuańska) – podobna do szybkich, polskich placków z owocami, ale z dodatkiem soczystych, dojrzałych winogron (najlepiej bezpestkowych). Włoskim specjałem możesz delektować się o każdej porze dnia. Włosi jedzą placek z winogronami po południu, do herbaty, ale nierzadko też na śniadanie.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 501
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 31
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 15
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 501
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 31
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 15
Składniki
Umyj winogrona, osusz i oddziel owoce od gałązek. Oprósz mąką ziemniaczaną. Rozpuść masło w kąpieli wodnej. Jajka ubij z cukrem na wysokich obrotach miksera. Do jajek dodaj roztopione masło, mleko, przesianą przez sitko mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodaj do niej 2/3 winogron. Zamieszaj.
Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką tortownicy o średnicy około 22 cm. Wysyp na wierzch resztę winogron i lekko wciśnij je w ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto będzie suche w środku i złociste na powierzchni, wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem.